Víme, co je právě trendy...

... a povíme to i vám! Plazmové televize, mobilní telefony, ale i pračky, vysavače, kuchyňské spotřebiče a výrobky pro péči o krásu a zdraví se neustále mění a zdokonalují. Pomůžeme vám lépe se orientovat v novinkách na českém trhu. Můžete se inspirovat tipy na dárky nebo s námi vybrat nový spotřebič podle vašich představ.

Plnou parou ke zdraví

Parní hrnce jsou skvělými pomocníky při přípravě zdravých, ale především chutných jídel. Přípravíte v nich nejen zeleninu, která si uchová vitamíny, ale také maso, ryby, rýži, vajíčka… s parním hrncem dokážete připravit celé obědové menu od předkrmu až po dezert.

Uchovejte vitamíny

Jak to vlastně funguje? Důmyslný princip vychází ze staletých zkušeností kuchařů, kteří používali páru k přípravě pokrmů už přibližně před třemi tisíci let. Hlavní prioritou je, že se jídlo šetrně opracovává nikoli vodou, ale horkou párou. Tudíž jsou surovinám zanechány nejen jejich charakteristická chuť, barva a aroma, ale i spousta vitaminů, které by byly při běžném způsobu vaření nenávratně ztraceny. Pára navíc nepřenáší pachy, což umožňuje vařit více pokrmů v jednom steameru naráz.

Překvapivě jednoduché

V závislosti na typu parního hrnce máte k dispozici určitý počet nádob, z nichž ta nejspodnější je určena odpařující se vodě. Vzniklá pára prostupuje ostatními částmi steameru a rovnoměrně vaří veškeré ingredience. Ty by měly být co možná nejčerstvější a nejkvalitnější, abychom si je mohli skutečně vychutnat. Přístroje disponují minutovým časovačem, který po vypršení přednastaveného limitu automaticky vypne. Doba přípravy je díky sofistikovanému zpracování znatelně kratší a tedy i úspornější než při běžném vaření. Použité komponenty je bez problémů možné umýt v myčce na nádobí.

Vy jste pány páry

Parní hrnce jsou vhodné pro přípravu zeleniny, kynutých, ovocných, houskových či bramborových knedlíků, masa, ryb, rýže, vajec a nabízí se nesčetně dalších možností využití. Některé z nich disponují dokonce nástavcem pro přípravu omáček nebo sosů. Záleží jen na Vás a Vaší fantazii, jak páru ve své kuchyni zapojíte.

Jedno je však jisté. Pokrm připravený v parním hrnci je plný vitamínů a minerálů, zachovává si svůj tvar a nerozváří se, nepřipálí se, nemusí se míchat, je velice chutný a v neposlední řadě i dietní, neboť není nutné přidávat žádný olej nebo jiný tuk. Právě pro svou konečně jmenovanou vlastnost se steamery staly neodmyslitelnými pomocníky při nejrůznějších redukčních dietách. Změňte svůj životní styl k lepšímu a začněte se kamarádit s párou.

Jednička na českém trhu Tefal Vitamine Plus

Tefal Vitamine Plus Hlavní výhodou Tefal Vitamine Plus je funkce Vita+, která umí vytvořit horkou páru až o 50% rychleji, než konkurenční výrobky. Zachovává tedy v potravinách ještě více vitamínů i minerálů a zároveň podstatně zkracuje dobu přípravy. Mimo tří odnímatelných nádob, je Tefal Vitamine Plus výrobcem doplněn o nádobu pro přípravu rýže a rošt s držákem na vejce.

Tefal Invent a jeho keep warm

Zajímavou funkcí Keep warm disponuje steamer Tefal VC 102730 Invent. Ta mu umožňuje udržet jídlo teplé i dlouho po skončení varu. Díky hodinovému časovači navíc nemusíte trávit celé dopoledne v kuchyni. Jednoduše přístroj zapnete a on se po přednastaveném čase sám vypne.

Luxusní kousek Tefal VC 400136

Tenhle nerezový fešák dostal do výbavy kromě technologie Vita+ také speciální nádobu s nepřilnavým povrchem pro přípravu omáček a šťáv. TEFAL VC 400136 vypadá trochu jinak než jeho kolegové. Skládá se hlavně ze dvou válcovitých nádob, kudy proudí horká pára. Dále potěší i funkcí Keep warm a nastavitelným časovačem varu. Inspiraci pro zdravé vaření můžete čerpat z kuchařky, kterou přikládá přímo výrobce.

Levnější, nikoli nezajímavý Moulinex AMA543

Moulinex vybavil svůj parní hrnec AMA 543 pouze dvěma odnímatelnými nádobami, přidal však speciální nádoby pro úpravu ryb, vaření rýže a sběr šťávy. Příjemnou vlastností tohoto steameru je exkluzivní systém rozptylu aroma, kdy do vytvořeného turbo kroužku vložíte sušené nebo čerstvé bylinky a jejich aroma během vaření spolehlivě prostoupí připravovaným pokrmem.

Martina Pohlová